5 tips om relaxed op vakantie te gaan met je puber

 

Het kan een hele uitdaging zijn om als gezin met een puber op vakantie gaan. Als je ergens geen zin in hebt is het verveling, chagrijn en ellenlange discussies. De komende dagen geef ik 5 tips hoe je een vakantie met je puber leuker kunt maken.

Tip 1 Laat je puber meebeslissen
Pubers willen graag invloed, ze willen gehoord worden en mee beslissen. Het is dus heel handig om je puber te betrekken bij het plannen van je vakantie. Dat begint bij het uitzoeken van je bestemming en de planning welke weken je weg bent. Wellicht heb je dat al ingevuld. Dan kun je me je puber praten over wat je gaat doen als je op je bestemming bent. Laat je puber meedenken over wat hij (of zij) leuk vindt, wat er mogelijk is in de buurt waar je zit. Zoek wat dingen op in de buurt die mogelijk zijn. Door actief bezig te zijn, verwachtingen en wensen door te spreken, raak je beter op elkaar afgestemd en heeft je puber het gevoel dat het ook zijn vakantie is en mede invloed heeft op de invulling. En juist pubers komen soms met hele originele ideeën waar je als volwassene echt niet op gekomen was. Geniet met elkaar en maak er een samen-op-uit vakantie van.

Tip 2 Geef je puber de tijd om bij te komen
Voor ons als ouder zien we vaak uit om in onze vakantie de omgeving te verkennen, uitjes te ondernemen en lekker actief te zijn. Naast natuurlijk ook lekker uitslapen en uitrusten. Maar vaak is de behoefte van ons als ouders veel actiever dan die van je tiener en wil je graag samen uitstapjes maken. En dat kan veel discussie opleveren en frustratie van jou als ouder.
Sommige pubers vinden het heerlijk om veel te ondernemen. Maar er zijn ook genoeg tieners die uit zien naar “even niets hoeven”. Het hele jaar roepen de docenten wat ze allemaal moeten, zijn ze (misschien meer in hun hoofd dan zichtbaar) bezig met school en alles wat daar moet en met de druk die ze ervaren in alle sociale contacten. En dan hebben we het nog niet over sporten, werken enz.

En nu is het vakantie en willen ze gewoon even helemaal niks. Niemand die zegt wat je moet doen, de ultieme vrijheid om de hele dag niets te hoeven. En alleen te doen waar je zelf zin in hebt. En ja, dat kunnen ze veel langer volhouden dan dat jij als ouder kunt voorstellen:-)

Dus stem daarin af met je tiener. Verwacht niet te veel activiteit, zeker niet in de morgen. Geef je tiener lekker de ruimte om niets te hoeven. Dat hebben ze hard nodig. En laat je er niet door tegenhouden om zelf wel dingen te ondernemen. Beter zonder je tiener een gezellige middag in een leuk stadje dan met een puber die echt geen zin heeft en dat de hele tijd laat merken.
En als jullie met leuke verhalen terug komen kan het maar zo zijn dat je puber bij het volgende uitstapje ook instapt.

Tip 3 Zorg voor wifi-tijd

Kort maar krachtige tip.
Jij als ouder vindt het misschien heerlijk om zonder wifi te zijn in je vakantie. Maar voor pubers is dat echt niet chill. Contact met vrienden, thuisfront, posten op Snap en Insta. Het is belangrijk voor ze.
Wil je niet dat ze er de hele dag mee bezig zijn, maak dan samen afspraken wanneer er wifi tijd is en wanneer niet!

Tip 4 Eet minimaal één keer per dag als gezin samen

Probeer 1 maaltijd per dag als gezin met elkaar te eten. Dat is voor jou als ouder het moment om te horen hoe je tiener zich vermaakt, welke vriendschappen er gesloten zijn, wat hij wel of niet leuk vindt. En je kunt afspraken maken voor de volgende dag. En het is een natuurlijk moment om even in gesprek te zijn met elkaar.
En realiseer je, jij bent niet verantwoordelijk dat je puber een leuke vakantie heeft, dat kun jij niet regelen. Jij kunt je best doen de voorwaarden te scheppen en dan is het aan je tiener om er zelf wat van te maken. Dus voel je niet verantwoordelijk voor het geluk van je tiener maar laat dat bij je tiener en geniet vooral van de ontspanning. Zorg goed voor jezelf zodat je ook echt kunt uitrusten en bijkomen. Dan ben je namelijk ook een leukere ouder.

Tip 5 Wees positief, want wat aandacht krijgt, groeit

Wat bij tieners heel goed werkt is reageren op positief gedrag dat je ziet. En dat kan soms een hele uitdaging zijn, want wat onze aandacht namelijk vooral trekt is negatief gedrag.
En we zijn vaak geneigd om daar aandacht aan te geven.
Stel jezelf ten doel elke dag iets positiefs te zeggen tegen je kind.
– wat leuk dat je al contacten hebt gemaakt
– wat zie je er verzorgd uit
– ik geniet ervan dat je er bent
– ik waardeer het dat je de dingen op je eigen manier doet
– ik zie dat je helpt, ook al heb je er geen zin in
Enzovoort……..

En nog 1 bonus-tip van mijn eigen tieners:
Niet zeuren over bedtijd, laat ons.

Owwww, dat zegt dan vast weer iets over mij als moeder….
Ik ga mijn best doen 🙂

Een relaxte vakantie toegewenst!