Loslaten

 

Onze oudste zoon is het huis uit. Hij is gaan studeren en op kamers gegaan.
En dat is voor mij als moeder wel even een dingetje, zeg maar gerust een ding.
Loslaten is sowieso niet mijn sterkste kant, en dit is toch wel een grote stap.

En wat een hoop gedachten en angsten kunnen er dan zijn.
Gaat hij het wel redden, gaat hij goede keuzes maken, gaat hij de studie leuk vinden, gaat hij goede vrienden treffen? Heeft hij alles mee gekregen van ons wat hij nodig heeft om verstandige keuzes te maken? Wat een onrust kwam er bij mij en gedachtes als ‘wat moet ik nog allemaal doen, voor ik hem los kan laten”?.

En toen kwam er het inzicht, dat ik mijn gedachten kan kiezen, ik hoef mij niet te laten leiden door onrustige gedachtes, die allerlei emoties oproepen. Ik kan kiezen!

En toen ik dat duidelijk had, heb ik gekozen voor de gedachte: ‘Het was goed genoeg’.

Ik heb mijn zoon vanaf zijn geboorte en zelfs daarvoor lief gehad. Ik heb als moeder gegeven wat ik te geven had. Mijn liefde, tijd en aandacht. Ik heb mijn best gedaan om hem op te voeden, weerbaar te maken, te leren betrokken en liefdevol te zijn. En nog veel meer…

En was het perfect?
Nee, het was verre van perfect.

Het was niet altijd handig wat ik deed. Ik heb veel geleerd in het opvoeden, over mijzelf, over mijn eigen opvoeding, over wat ik echt belangrijk vind en wat bijzaken zijn. Over macht en onmacht, grenzen stellen en grenzen verleggen, vasthouden en loslaten.

En als oudste heeft hij veel gegeven aan ons als ouders en aan zijn zussen.
Hij heeft mij het geluk gegeven om moeder te mogen worden, wat een geschenk is dat!
Hij heeft veel liefde gegeven en ook kunnen ontvangen.
Hij heeft de weg gebaand voor zijn zussen, Hij heeft met ons gestreden over regels, afspraken, wat mag wel, wat mag niet. En waarom dan? En zijn zussen hebben daar nu profijt van.

18 jaar, als ik terug denk, is het zo snel gegaan.
En wat ben ik trots als ik nu zie wat een mooi persoon hij geworden is.
En hij mag zijn eigen weg gaan, hij mag lekker gaan studeren, gaan genieten, ontdekken, leren, groeien.

Wat ben ik dankbaar voor mijn oudste!

En ik zeg nog maar een keer tegen mijzelf:
Het was goed genoeg!

En daar door heen klinkt, wat jij ook tegen jezelf mag zeggen :
Je bent goed genoeg!