Wat een heerlijkheid, het is voorjaar!

 

 

 Als er ergens in het jaar een moment is dat ik merk dat de natuur een grote invloed op mij heeft dan is het wel het begin van het voorjaar. Wat is het heerlijk dat de natuur weer wakker wordt om ons heen. Dat de winter afloopt en er een nieuw seizoen begint. Dat de natuur na een periode van stilte en rust weer tot leven komt.
En wat een invloed heeft de natuur ook op ons, het voorjaar maakt ons ook weer wakker. De start van een nieuw seizoen, de foto’s op sociale media staan er vol mee. De eerste lammetjes zag ik op foto’s voorbijkomen, geweldig!

Wat ik zelf altijd ervaar als ik buiten ben in de natuur, is dat het mij rust en ruimte in mijn hoofd brengt.
Ik zie in mijn praktijk regelmatig kinderen en jongeren die veel stress ervaren. Die last hebben van een vol hoofd, die druk ervaren door alles wat moet, die continu druk zijn met alles wat er online gebeurd. Er is weinig rust en als ze rust willen dan weten ze eigenlijk niet meer hoe ze tot rust moeten komen.
En ook ouders die merken dat tot rust komen moeilijk is met het intensieve gezinsleven, de puberteit die vaak pittig is en veel van ze vraagt.
En juist hoe drukker je bent, hoe belangrijker het is dat er ook ontspanning is.

Ik probeer elke dag een uurtje te wandelen in de natuur, afhankelijk van hoe mijn dag er uit ziet.
En als ik ga wandelen dan gebeurt er meestal het volgende.

Eerst loop ik met een stevige pas, niet omdat ik daar voor kies maar dat gaat vanzelf, mijn hoofd vol gedachten. Ik zie weinig, ik voel weinig, ik denk vooral. Ik laat de gedachten komen en gaan en houd er stevig de pas in.
Dan langzamerhand komt er focus op iets wat op dat moment blijkbaar het belangrijkste is. Al lopend kom ik van soms frustratie, niet weten, zoeken, bij wat er onderligt . Mijn verlangen. Wat wil ik? Wat heb ik nodig? Wat is helpend? En al lopend kan ik dan meestal bedenken welke stap ik daarbij kan zetten om verder te komen.
Al denkend kom ik nu langzaam ook meer bij voelen. Als ik weet welke stap ik kan gaan zetten, komt er meer rust en raak ik meer gericht op wat er om mij heen is. Ik zie de bomen, ik hoor de wind, de vogels, ik ruik de boslucht, ik voel de wind, regen of zon. En langzamerhand voel ik mij thuis komen in de natuur.

Meestal loop ik dan al een half uur en dan gebeurd er nog iets. Ik ga vertragen, ik kom tot rust, ik verlangzaam en ik geniet. Soms ga ik even zitten, soms blijf ik gewoon even staan en kijk ik rond. Ik luister, voel, ruik, mijn zintuigen staan aan en ik neem gewoon waar.

De natuur is zo helpend, het vraagt niks van mij, het oordeelt niet, het gaat niet aan de kant, het valt niet aan, het verandert niet doordat ik er ben.
Het is er gewoon.
En als ik dan terug kom en weer aan de slag ga, dan is het echt anders.
Ik ben meer bij mijzelf, er is meer rust, meer plezier, meer ontspanning.

Ik geloof echt dat hier een sleutel ligt voor veel mensen die last hebben van teveel stress.
Voor pubers die dreigen te bezwijken onder alles wat moet, van wat er van ze gevraagd wordt, van de online-stress. Voor de vele jongeren die kampen met depressieve gevoelens, studie-druk en burn-out raken.
Voor moeders die zichzelf kwijt raken in alle drukte en eisen die aan ze gesteld worden. Voor vaders die overlopen door werk en gezin.

Ga je weer verbinden met de natuur.
Neem tijd om echt tot rust te komen.
Ga naar buiten, ga de natuur in.
Zet je zintuigen aan en kom weer in verbinding met jezelf.

In elke stad zijn parken, in iedere wijk zijn bomen, sloten, grasvelden. In iedere straat is de lucht te zien. Als je creatief bent is er altijd een mogelijkheid om je te verbinden met de natuur.

Mijn beweging is dat ik meer naar buiten wil gaan met de cliënten die in mijn praktijk komen. Kinderen, jongeren, vaders, moeders.
Omdat ik zie dat als je letterlijk in beweging komt, dat dat ook helpt in je proces. Omdat de natuur zo helpend is in het vinden van rust, tot stilte komen, het weer leren voelen en luisteren naar wat je echt nodig hebt. En al wandelend komen er ook vaak antwoorden op de vragen waar je mee bezig bent.
Genieten, rust vinden, spelen, ontspannen, ontdekken.
De natuur wil je er bij helpen!
Zet je zintuigen aan en ga!

En als je er alleen niet toe komt of je wilt iemand naast hebben die jou of je kind helpt om rust en verbinding te vinden, ik ga graag met je mee. En ik leer je hoe je je weer kunt verbinden met de natuur, uit je hoofd in je lijf te komen en weer echt te ontspannen en tot rust te komen.